Hör SVT:s reporter Philip Naskret berätta om explosionen som inträffade under natten till tisdagen. Foto: SVT

Explosion vid bostadshus utanför Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en explosion inträffade i Värnamo kommun under natten till tisdagen. En sprängladdning detonerade den här gången utanför ett bostadshus. Enligt polisen finns det uppgifter som tyder på att det kan finnas koppling till tidigare sprängningar och skottlossningar i Värnamo.

Händelsen inträffade strax efter klockan fyra.

– Det var vid en fastighet på landet utanför Värnamo i riktning mot Rydaholm. Det har blivit stora materiella skador. Det var en rejäl smäll, säger Peter Ström, polisens vakthavande befäl.

Våldsvågen i Värnamo

Det var de boende själva som larmade polis och ingen människa ska ha kommit till skada vid händelsen.

Försök till mord

Sprängningen är den tredje i raden som inträffat i Värnamo kommun på kort tid. Vid de andra tillfällena har det handlat om bilar som utsatts. Det har även skett flera skottlossningar.

Natten mot den 10 januari besköts en bil i centrala Värnamo, men ingen skadades i samband med händelsen. Fyra personer är nu häktade för skjutningen och brottsrubriceringen är försök till mord.

Polisen har tidigare uppgett att det pågår en konflikt mellan kriminella grupper i Värnamo. Enligt obekräftade uppgifter till SVT Nyheter Jönköping är Bandidos en av av de inblandade grupperingarna. 

Polisen arbetar brett

Stefan Sundling, chef för Jönköpingpolisens grupp för grova brott, uppger att de i nuläget arbetar brett med den senaste sprängningen. 

– Det är lätt att gå på med en självklarhet att ärendena är sammanlänkade, men jag tror att de närmaste dagarna kommer visa om så är fallet eller om vi har ett annat unikt ärende att arbeta med, säger han.

Men det finns inget som pekar på det i nuläget?

– Det finns information som skulle kunna sättas i samband med tidigare händelser, men vi måste utreda det först för att se om det verkligen är riktigt att det är på det viset, säger Stefan Sundling.

Foto: SVT

Polisens nationella bombskydd är inkopplade och under förmiddagen genomfördes en teknisk undersökning på platsen. Händelsen rubriceras som försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Ingen gripen eller misstänkt finns i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet