Förra året klarades drygt fyra procent av bostadsinbrotten upp i Sverige. Foto: SVT/TT

Få bostadsinbrott klaras upp

Publicerad

Förra året anmäldes drygt 1.500 bostadsinbrott till polisen i region Öst, där Jönköpings län ingår. Av dem var det cirka fyra procent som klarades upp.– Ofta finns det inga vittnen eller spår att gå vidare med, säger Fredrik Lindfors, lokalpolisområdeschef i Jönköping.

Under 2016 anmäldes drygt 21.700 bostadsinbrott i Sverige, varav 4,2 procent klarades upp. I polisregion Öst, där förutom Jönköpings län både Sörmland och Östergötland ingår, är det liknande siffror. Av 1.454 bostadsinbrott förra året klarades 4,1 procent upp.

– Det är ganska komplexa brott och i många av fallen finns det inga spår, inga vittnen eller andra uppgifter att gå vidare på. Det är en bidragande orsak till att vi klarar upp relativt få inbrott, säger Fredrik Lindfors, lokalpolisområdeschef på Södra vätterbygden.

Klarade upp fler fall i Jönköping

I Jönköpingsområdet har polisen lyckats klara upp en något större andel bostadsinbrott, drygt nio procent av fallen förra året.

– Lokalpolisområde Södra vätterbygden ligger bra till men vi kan alltid bli bättre. Det här är ett brott jag tycker vi ska prioritera för det drabbar den enskilde på ett hårt sätt, säger Fredrik Lindfors.

”Prata med grannar”

För att förebygga den här typen av brott arbetar polisen bland annat med grannsamverkan och informerar allmänheten om vad man själv kan göra för att skydda sig mot inbrottstjuvar.

– Prata med dina grannar och se till att du inte har värdesaker framme. Ha ordentliga lås på dörrar och fönster, ställ undan stegen och se till att gräset blir klippt, säger Fredrik Lindfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.