I klippet berättar lokalpolisområdeschef Håkan Boberg om de svårigheter som finns när det gäller att utreda skjutningarna. Foto: Kristin Renulf / SVT

Få skjutningar på allmän plats klaras upp i Jönköpings län

Publicerad

De allra flesta skjutningar som sker på allmän plats i Jönköpings län handlar om uppgörelser inom kriminella nätverk. Och det är endast en liten del av dessa skjutningar som leder till åtal eller fällande domar.

Antalet skjutningar på allmän plats där det finns risk för människor att skadas blir fler i landet. I Jönköpings län har däremot trenden varit att det i år inträffat något färre skjutningar jämfört med 2020 och även 2019.

Men det är svårt för polisen att utreda den här typen av skjutningar och endast en liten del leder till åtal.

Skjutningarna i Sverige

– Vi hade så klart önskat att det var fler som klaras upp, men de här skjutningarna avviker mycket ifrån andra brottsutredningar, säger Håkan Boberg, chef för polisområde Värnamo.

”Har bra koll”

Han säger att en svårighet är när målsägare och vittnen inte vill hjälpa polisen med uppgifter.

– Vi har oftast bra koll på vilka som är involverade, men att kunna binda en person och åtala blir betydligt värre.

Hur ser du på risken för att allmänhet kommer till skada vid de här skjutningarna?

– Vi kan aldrig utesluta den risken tyvärr. Det finns en risk varje gång och det är därför det är så hänsynslöst att inte bry sig om de risker man utsätter andra för när man använder skjutvapen på de här platserna.

I Jönköpings län har det de senaste fyra åren inträffat inträffat omkring 30 skjutningar där det har varit risk för allmänhet att träffas.

I klippet nedan berättar Håkan Boberg hur de kriminella nätverken i Jönköpings län ser ut just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet