Jönköpings tingsrätt Foto: SVT / Kristin Renulf

Fällande domar i omfattande bedrägerimål

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings tingsrätt dömde samtliga tilltalade i ett omfattande bedrägeri- och penningtvättsmål som avslutades i december. Flera döms till fängelse och flertalet ska betala skadestånd.

Sammanlagt elva personer döms i det omfattande målet. Fem personer döms för att ha lurat kreditinstitut och företag. Ytterligare sex personer döms för att ha tvättat pengar som kommer från bedrägerierna.

Under målet har omfattade skriftlig bevisning lags fram, liksom övervakningsfilmer och ljudinspelningar. Enligt tingsrätten är det bevisat att de fem dömda har haft för avsikt att lura målsägande på pengar. De anser att det även är bevisat att de sex männen som åtalades för penningtvätt har haft för avsikt att tvätta pengar.

Tre personer döms till fängelse

Tre av de åtalade personerna döms till fängelse, en av dem, den man som enligt tingsrätten haft den mest centrala rollen i bedrägerigärningarna avtjänar förnärvarande ett annat fängelsestraff. Mannen döms till fängelse i ett år för grovt bedrägeri, det gör även ytterligare en man medan en tredje döms till tre månaders fängelse för penningtvätt.

De övriga döms till skyddstillsyn och villkorliga domar.

Flertalet av de tilltalade ska betala skadestånd till de som drabbats av brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.