Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du prästen Fredrik Hollertz berätta om hans förhoppning att de kanske kan bli en bröllopssommar. Foto: SVT/Johannes Tolf

Färre giftermål under pandemin – nu förbereder sig kyrkorna för bröllopssommar

Publicerad

Coronapandemin har gjort att många skjutit upp bröllopet och istället siktat in sig på en vigsel när smittspridningen lugnat ner sig. I takt med att vaccinationerna nu kommit igång ser det ut som om fler hoppas på ett bröllop till sommaren eller hösten.

År 2019 hade Svenska kyrkan i Jönköping 72 vigslar, coronaåret 2020 var antalet 46. Men 2021 ser ljusare ut om man ska tro de anmälningar som hittills kommit in. 61 par har kontaktat Svenska kyrkan i Jönköping för att boka in ett bröllop.

– Det ser lovande ut. Det ser ut som om att det kommer att kunna vara många vigslar, säger prästen Fredrik Hollertz.

En bild av hur ett bröllop ”ska vara”

Han tror att nedgången av antalet vigslar under förra året kan bero på att många har en dröm eller en bild av hur deras bröllop ska se ut, ofta med många gäster samlade, vilket pandemins restriktioner inte tillåtit.

Även om många som går i giftastankar fortfarande ställer en hel del frågor till kyrkan om och hur det går att genomföra bröllop med tanke på coronasituationen, verkar fler vara mer optimistiska nu när vaccinationerna är igång.

– Om restriktionerna släpper så kommer det att komma in ganska många fler bokningar. Det är jag övertygad om, säger Fredrik Hollertz.

– Det är många som har väntat och längtat, säger han med ett leende.

Fler har gift sig borgerligt istället

Samtidigt som antalet bröllop i kyrkans regi har minskat under pandemin har det varit raka motsatta effekten med de borgerliga vigslarna på exempelvis Rosenlunds herrgård i Jönköping. Par som hade pratat om ett kyrkligt bröllop med många gäster fick tänka om valde istället en kortare borgerlig vigsel med färre gäster.

I klippet ovan hör du Fredrik Hollertz berätta om hans förhoppning att de kanske kan bli en bröllopssommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet