I klippet berättar Katarina Prien, som äger en av gifttomterna hur hon mår idag. Foto: Hanna Källebring/ SVT

Fastighetsägare på Mariebo kräver dialog med kommunen: ”Vi måste få ett slut på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägare vid de förorenade tomterna på Mariebo i Jönköping kräver att få ha en dialog med Jönköpings kommun för att hitta en lösning. Annars hotar de med att gå till domstol. – Vi måste få till ett slut på det här, säger Katarina Prien som bor på en av de förorenade tomterna.

Enligt de boende på gifttomterna på Mariebo har det inte varit någon dialog mellan dem och Jönköpings kommun för att försöka hitta en lösning.

– För att få till en snabb och bra lösning för de boende vill vi ha en dialog med kommunen. Men hittills har de avböjt, säger advokaten Madeleine Lilliehöök, som företräder de boende.

I klippet hör du Katarina Prien som bor på en av de förgiftade tomterna.

Hotar med domstol

Juristen Carl Lindblom, som också företrader de boende säger att om de inte får till en dialog så kommer de vända sig till en domstol.

– Det finns bara en sak att göra om vi inte får till en dialog och det är att skicka in en stämningsansökan. Kommunens har ju sagt att fallet är preskriberat men vi ser det på ett annat sätt, säger han.

Har skickat ut information

Kommunen skriver i ett pressmeddelande under dagen att de har skickat ut information till de boende löpande under processen.

– Kommunen anser att de boende har tillgång till bra informationskanaler och möjlighet att föra dialog med berörda myndigheter. Projektet måste få ha sin gång och det leds genom huvudmannen SGU. Förhoppningsvis vet vi snart hur saneringen ska gå till, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd i Jönköpings kommun.

Därför är tomterna giftiga

För drygt 40 år sedan bedrevs en kemtvätt på Mariebo som senare revs. Kemtvätten lämnade efter sig klorerade lösningsmedel.

Ingen ansvarig för kemtvätten är i livet och kan därför inte ställas till svars för föroreningarna i marken. De boende ville att kommunen skulle köpa ut fastigheterna så att de kunde saneras.

Men Jönköpings kommun hävdar att fallet är preskriberat och vill därför inte köpa ut fastigheterna.

Naturvårdsverket har beviljat 18 miljoner kronor för att förbereda för sanering av den giftiga marken på Mariebo i Jönköping

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.