Villaägare begär 19 miljoner i skadestånd efter giftutsläppen. Foto: SVT

Fastighetsägare på Mariebo kräver miljonskadestånd

Publicerad

När Jönköpings kommun beslutade att köpa ut fastighetsägare på grund av höga gifter i marken, lämnades tre familjer utanför. Nu kräver de skadestånd på 19 miljoner kronor.

Tre villaägare lämnades utanför när kommunen beslutade om att ersätta fastighetsägare på Mariebo i Jönköping. Marken är förorenad efter att det tidigare bedrivits kemtvättsverksamhet på platsen. De tidigare fastighetsägarna hade inte fått information om gifterna i marken och de nuvarande ägarna fick inget veta av kommunen förrän efter köpet. Fastigheterna förvärvades år 2015 och man menar att kommunen visste om läget redan 2013.

Anledningen att ägarna lämnades utanför beror på att SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) bedömde att de fastigheterna inte har samma behov av åtgärder.

Osäljbara tomter

Villaägarna anser dock att villorna och tomterna är osäljbara och kräver, med hjälp av advokat, ett skadestånd på totalt 19 miljoner kronor. Villorna är värderade till fyra, fem respektive tio miljoner och summorna är baserade på vad värdet skulle ligga på om föroreningarna inte fanns.

I skadeståndsanspråket menar man att situationen även är psykiskt påfrestande och att det inte går att utesluta att de boende kan drabbas av sjukdomar på grund av föroreningarna.

Fastighetsägarna har träffat kommunen, men efter att inte fått gehör begär man nu istället skadestånd.

I anspråket står att de vill ha en konstruktiv dialog med Jönköpings kommun. Fastigheterna vill överlåta fastigheterna till kommunen efter att pengarna betalats ut.

Tidigare i år blev det klart att ett antal fastighetsägare köps ut av kommunen, se klipp nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du glädjereaktionerna efter beskedet att fastighetsägarna köps ut efter en flera år lång kamp. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.