Villaägarna och Jönköpings kommun kommer inte överens om avtalet för att lösa in fastigheterna. Advokat Madeleine Lilliehöök förträder villaägarna och menar att kommunen agerar orimligt. Foto: Privat/SVT

Turerna om gifttomterna på Mariebo i Jönköping fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Trots att värderingen av gifttomerna på Mariebo i Jönköping är klar och fastighetsägarna ska köpas ut kan de inte komma överens med kommunen. Kommunen går bara med på att lösa in fastigheterna om det finns ett återbetalningsvillkor – något som villaägarna menar gör det omöjligt för dem att lämna sina ersättningsbostäder och slå sig till ro någon annanstans.

I somras stod det klart att de giftdrabbade fastigheterna värderas till mellan 5 och 5,9 miljoner kronor och att Jönköpings kommun ska köpa ut fastighetsägarna. Under hösten har det pågått en diskussion om på vilka grunder fastigheterna ska lösas in, en diskussion som parterna inte kan enas om.

Advokaten som företräder villaägarna är Madeleine Lilliehöök. Hon menar att fastighetsägarna hamnat i en tvingade situation att flytta från sina hus och att de därför enligt miljöbalken ska få 25 procent extra på fastigheternas värderingar.

– Fastighetsägarna har inte satt sig i den här situationen själva. Det visade sig att fastigheterna är livsfarliga och de har inget annat val än att flytta därifrån, säger hon.

Oeniga om hur lagen ska tolkas

Jönköpings kommun menar att för att den specifika lagen enligt miljöbalken ska gälla ska kommunen vara ansvarig för föroreningarna, vilket chefsjuristen Lars-Åke Svensson menar inte är fallet.

– Kommunen har inte några tvångsbestämmelser att förvärva fastigheterna, säger han.

Villkor om återbetalningsskyldighet

Jönköpings kommun kräver ett villkor i avtalet som innebär att om kommunen inte får statsbidraget från Naturvårdsverket för att kunna sanera marken så ska fastighetsägarna bli återbetalningsskyldiga.

– Kommunen är inte beredd att ta kostnaden för saneringen och hela utförandet av det, säger Lars-Åke Svensson.

Fastighetsägarnas företrädare menar att det är ett omöjligt villkor att gå med eftersom det innebär att fastighetsägarna inte kan köpa någon ny bostad och gå vidare ifall det finns en risk att de helt plötsligt blir återbetalningsskyldiga.

– Kommunens inställning är skandalös. Fastighetsägarna vill bara gå vidare, de vill inte bråka mer, säger Madeleine Lilliehöök.

Nedan hör du reaktionerna från de boende efter beskedet i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.