Värdeutlåtandet av de fastigheter som ligger på Mariebo i Jönköping och som kommunen lovat att lösa in, är nu klar. Foto: SVT

Värdering av fastigheterna på gifttomterna på Mariebo klar

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av maj meddelade Jönköpings kommun att de skulle köpa ut de fastighetsägare som har hus på den förgiftade marken. Värdeutlåtandet av de fastigheter som ligger på Mariebo i Jönköping och som kommunen lovat att lösa in, är nu klar.

De giftdrabbade fastigheterna har ett värde på mellan 5 och 5,9 miljoner kronor. Det handlar om sju tomter och sex fastighetsägare. Värdering har också gjorts på två fastigheter som är granne med giftområdet. De tomterna har kommunen inte lovat att köpa, men värderingen har ändå gjorts. Deras värde ligger på 5 miljoner respektive 5,4 miljoner kronor.

Fastighetsägarna har tidigare krävt kommunen på 40 miljoner kronor för sina fastigheter.

Kemtvätt förgiftade

För ett 40-tal år sedan bedrevs en kemtvätt på området på Mariebo i Jönköping. Fastigheten revs 1975 och då styckades området upp i bostadstomter.

2015 kom beskedet att marken var förgiftad – så pass förgiftad att länsstyrelsen klassat den som riskklass-1, vilket i korthet innebär stor risk för människors hälsa och miljö. Enligt länsstyrelsen finns det inte längre någon chef för den gamla kemtvätten i livet som kan ställas till svars för föroreningarna i marken.

Tanken är att husen ska rivas och efter sanering ska Jönköpings kommun anlägga en park på området.

I klippet hör du fastighetsägarnas reaktion när Jönköpings kommun i maj meddelade att man ska köpa ut dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du glädjereaktionerna efter beskedet att fastighetsägarna köps ut efter en flera år lång kamp. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer