Foto: Emil Hammarström / SVT

Rickards bakterier rensar avloppen

Uppdaterad
Publicerad

Rickard Carlsson var på semester i Sydafrika där han körde fel och hamnade ute på landsbygden. Där upptäckte han något som fångade hans uppmärksamhet. Med hjälp av bakterier renade lokalbefolkningen sina avlopp.

– Vi kom fel utanför Johannesburg och såg hur lokalbefolkningen behandlade enskilda avlopp med bakterier. Det var en rätt smart grej tyckte jag och det är den idén jag tog med mig hem till Sverige och har försökt utveckla, berättar Rickard Carlsson.

Bakterierna beställer han hem och genom åren har han testat olika varianter för att få en blandning som gör ett bra arbete och samtidigt tål det svenska klimatet. Han hoppas att detta kan spara på miljön.

Fredagsporträttet

– Vi måste få med havs- och vattenmyndigheterna på banan och kommunerna som är intresserade av att titta på bakterier som en lösning för att slippa slamtömning. Kan man skjuta upp det så man gör det bara var tredje, fjärde eller femte år så är det mycket miljövinst att vinna på det, fortsätter Rickard.

Prisas för sitt arbete

Gislaveds kommun har sedan 2014 samarbetat med Rickard och gett dispens till ett flertal brunnar för att testa hans produkt. Kommunen valde att dela ut 2018 års miljöstipendium till honom för hans insats med bakterierna.

– Det är en enkel och effektiv metod för avloppsrensning. Vi tycker att det är någonting bra, att man hittar på nya saker i det här sammanhanget är intressant från vår sida, säger Bengt-Göran Eriksson, Gislaveds kommunekolog.

– Vi vågade ge detta ett försök och ge en tillfällig dispens som egentligen inte har något tidsgräns. Ägarna till brunnarna följer upp och än så länge har dessa fastigheter kunnat undvika slamtömning helt och hållet. Vi har inte kunnat se några nackdelar hittills, men sen kan vi inte till hundra procent veta vart allt tar vägen ännu, berättar Gunnar Gustavsson på kommunens tekniska förvaltning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsporträttet

Mer i ämnet