Ingrid Åkesson Holmberg har engagerat sig för ensamkommande flyktingar i Eksjö. Foto: Privat/SVT

Fem år efter flyktingkrisen – föreningen ger fortfarande stöd

Uppdaterad
Publicerad

Fem år efter flyktingkrisen arbetar föreningen Kvar i Eksjö fortfarande med stöd till ensamkommande unga. Men långt ifrån alla uppskattar föreningens arbete, berättar Ingrid Åkesson Holmberg.

– Det finns de som ger tråkiga kommentarer.

Många av de flyktingar som kom till Sverige under den stora flyktingströmmen för fem år sedan var ensamkommande barn och ungdomar. På flera håll i länet startades föreningar upp för att ge stöd och hjälp till de utsatta ungdomarna.

Fortfarande aktiva

En av dem som engagerat sig är Ingrid Åkesson Holmberg i Eksjö. 2018 var hon med och bildade föreningen Kvar i Eksjö som fortfarande ger stöd på olika sätt. Det kan handla om allt från läxläsning till att hjälpa till med ett hyreskontrakt.

– Men också livets nödtorft: tak över huvudet, mat för dagen och trygga vuxna att vända sig till.

Idag är hon pensionär, men arbetade då och då som psykiater. Via sitt jobb träffade hon flera ungdomar som inte längre fick plats på kommunala HVB-hem och tvingades flytta runt när de anvisades till andra kommuner.

– Det var oanständigt. Det var många ensamkommande som inte hade någonstans att bo. De bet sig kvar i Eksjö eftersom de hade tryggheten här. De valde att bo i tvättstugor eller hos kompisar, berättar Ingrid Åkesson Holmberg.

Föreningen har under årens lopp stött på en hel del motstånd framförallt i sociala medier där man då och då mötts av elaka kommentarer och hat.

Se mer i klippet ovan

”Det har varit slitsamt”

Just nu får 22 ungdomar hjälp av föreningen, som mest har det varit 26. Förutom sitt stöd i föreningen har Ingrid Åkesson Holmberg och hennes man även haft två pojkar boende hemma hos sig.

– Det har varit slitsamt, men berikande. Jag har fått upp ögonen för en helt ny värld, säger hon.

Men flyktingvågen har ju kostat samhället en hel del pengar och ansträngt en del samhällsfunktioner. Kan alla som vill få komma hit?

– Vi har åtminstone råd att behandla alla människor som redan finns här väl. Att inte göra det är både inhumant och ett resursslöseri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet