Foto: Hasse Holmberg / TT

Fick kvinna i Värnamo att föra över 110.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som utgett sig för att vara läkare och som nu åtalas vid Göteborgs tingsrätt, har lurat flera personer i Jönköpings län. Bland annat förmådde han en äldre kvinna i Värnamo att sätta in 110.000 kronor för ”särskild medicin” som kvinnan varken fick eller hade något behov av.

Mannen utgav sig på telefon för att vara överläkare vid en vårdcentral. Han fick kvinnan att tro att hon var i behov av en medicin som han skulle skicka om hon satte över pengar till ett konto.

Händelsen inträffade i månadsskiftet mellan mars och april 2016.

Utnyttjade äldres utsatthet

Ytterligare tre åtalspunkter gällande försök till grovt bedrägeri rör äldre personer boende i Bankeryd, Huskvarna och Jönköping. I ett fall fick mannen en kvinna att tro att hon led av en mycket svår cancerform och var i behov av specialmedicin från England. I ett annat att en kvinna behövde medicin från Sydafrika för magbesvär.

Åklagaren menar att gärningarna sammantaget med övriga bedrägerier är att anses som grova eftersom de genomförts systematiskt och i synnerligen stor omfattning. Att mannen har utnyttjat äldre personers utsatthet och nedsatta förmåga att värja sig, anses också vara av särskild hänsynslös karaktär.

Polisen har tagit emot minst 615 anmälningar mot mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.