Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Thomas Johansson (t v), verksamhetschef ambulansen i Jönköping, fick ett misstroende riktat mot sig kort före sin uppsägning. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Fick misstroende riktat mot sig – ambulanschefen sa upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Efter en turbulent vår inom ambulansen sa verksamhetschefen igår upp sig.

Och nu visar det sig att han bara för en dryg vecka sedan fick en misstroendeförklaring från fack och personal riktad mot sig.

I klippet: det har varit en turbulent vår för ambulansen i länet – och nu har ambulanschefen sagt upp sig.

Som Jönköpings-Posten var först med att berätta, så fick Thomas Johansson, verksamhetschef inom ambulanssjukvården i Jönköpings län, den 10 maj en misstroendeförklaring riktad mot sig. Det är ännu okänt om det är den här misstroendeförklaringen som har fått ambulanschefen att säga upp sig.

Ambulanspersonal

Facket: ”Bägaren har runnit över”

Vårdförbundet och Kommunal samt ett antal icke fackanslutna medarbetare skickade en skrivelse till regionledningen, där de motiverar sitt misstroende.

”Det har under många år varit flera tillfällen där vi upplevt brister i lyhördhet, planering, ledningsförmåga och styrning av vår ledning, och den senaste tidens turbulens som också visat sig i lokalmedia har nu gjort att det runnit över i bägaren för vad vi kan acceptera, förtroendet för vår verksamhetschef är förbrukat.”, står det i skrivelsen.

– Det första förslaget om sommarbemanning som i praktiken var en slakt av ambulanssjukvården under sommaren, var det som fick bägaren att rinna över, berättar en ambulanssjukvårdare för SVT Nyheter Jönköping, som vill vara anonym.

Regionledningen kommenterar uppsägningen

Under gårdagen sa Thomas Johansson upp sig från sitt förordnande som verksamhetschef, trots att det gällde ytterligare två år. Sjukvårdsdirektören Agneta Ståhl skriver i en kommentar till SVT Nyheter Jönköping:

”Thomas Johansson har nu valt att lämna sitt chefsförordnande efter en lång tid som verksamhetschef. Thomas har givetvis tagit till sig av innehållet i brevet, men som jag förstår det från våra samtal under den senaste tiden är det flera olika faktorer som gör att han nu har valt att lämna sin roll som verksamhetschef. I övrigt vill jag inte kommentera en enskild medarbetares beslut att avsluta sitt förordnande.”

Thomas Johansson kommer att jobba vidare inom regionen men med andra arbetsuppgifter.

SVT Nyheter Jönköping har sökt honom för en kommentar om hans uppsägning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanspersonal

Mer i ämnet