Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jönköpings kommun förbereder nu ytterligare boenden för flyktingar från Ukraina här på Tändsticksområdet. Foto: Jönköpings kommun/Peter Appelin

Fler bostäder ställs i ordning för flyktingar från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun förbereder nu ytterligare boenden för flyktingar från Ukraina. Vid årsskiftet flyttade ett 20-tal personer in i lägenheter på Råslätt och nu ska fler platser ställas i ordning på Tändsticksområdet.

Migrationsverkets prognos för flyktingströmmen från Ukraina är fortsatt osäker. Jönköpings kommun ska enligt fördelningstalen ta emot 244 ukrainska flyktingar under 2023.

– Vi planerar att öppna fler platser vartefter antalet flyktingar ökar, säger Sofia Backéus, flyktingsamordnare i Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Tidigare studentlägenheter

Idag bor det drygt 200 flyktingar från Ukraina i kommunen, varav 130 bor på kommunala boenden. Det kommer troligen behövas fler bostäder och nu ställs tidigare studentlägenheter på Tändsticksområdet i ordning.

– Det finns inget överflöd av lediga lägenheter i Jönköping så vi behöver vara lite kreativa framöver för att lösa situationen. Vi vill inte heller öppna för många boenden för snabbt eftersom vi då riskerar att stå med tomma lägenheter om anvisningstakten förändras, säger Daniel Håkansson, fastighetschef i Jönköpings kommun i pressmeddelandet.

Engagemang från allmänheten

Enligt kommunen har flyktingmottagandet fungerat på ett bra sätt. Många av flyktingarna har också snabbt kommit i arbete och omkring 150 barn undervisas i kommunens skolor. Det finns även ett stort engagemang från civilsamhället och bland annat Rädda barnen erbjuder studiestöd till barn och ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet