Om en fornlämning har förstörts kan länsstyrelsen begära skadestånd för att få göra en utgrävning på den aktuella platsen. Foto: TT

Fler fornminnesbrott anmäls av länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jönköping har börjat anmäla fler fornminnesbrott. Detta sedan brott som berör fornlämningar har blivit något som polisen i högre utsträckning prioriterar.

Det är polisens nationella operativa avdelning, NOA, som har ansvar för kulturbrott där fornminnesbrott ingår. Och åklagare i framför allt Kalmars län har drivit flera fall som lett till fällande domar.

Detta har gjort att länsstyrelsen i Jönköping nu polisanmäler fler fornminnesbrott.

– Nu ser vi att det leder någonstans och att våra anmälningar följs upp av nationella myndigheter, säger Anna Kristensson, arkeolog på länsstyrelsen i Jönköping i ett uttalande på länsstyrelsens webbsida.

Böter eller skadestånd

Det är förbjudet att flytta på, förstöra eller göra annan åverkan på fornlämningar. När länsstyrelsen får reda på att personer eller företag har förstört en fornlämning, kan en polisanmälan göras. Fällande dom leder oftast till böter men länsstyrelsen kan också begära skadestånd för att kunna göra en arkeologisk undersökning på den aktuella platsen.

– Det är viktigt att det ger konsekvenser när det begås brott som berör fornlämningar för att visa på allvaret, säger Anna Kristensson.

Hon fortsätter:

– Det är vetenskapliga värden som förstörs och mycket kunskap kan gå förlorad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.