3700 studenter har blivit antagna till studier på Jönköping University i höst. Foto: Privat/SVT

700 fler studenter antagna till högskolan i höst

Uppdaterad
Publicerad

Första antagningsbeskeden för de som sökt till Jönköping University i höst har kommit. Resultaten visar att 700 fler studenter har blivit antagna i första urvalet jämfört med förra året.

Jönköping University har, precis som trenden varit i övriga landet, haft ett stort söktryck till höstens program och kurser. I Jönköping handlar det totalt sett om 13 procent fler förstahandssökande jämfört med 2019. Till hösten har 3700 nya studenter antagits till ett program i det första urvalet, vilket är cirka 700 fler än förra året.

– Ja, det beror dels på fler har sökt och att vi har utökat våra platser och att vi därmed fyller upp fler platser, förklarar Julia Randau som är teamledare på högskolans kommunikationsavdelning.

– Vi kan också se att det har krävts ganska höga antagningspoäng på flera av programmen, tillägger hon.

Där var trycket som störst

SVT Jönköping har tidigare berättat om att det ökade söktrycket under våren gjorde att ytterligare 6000 studieplatser skapades i landet. Av dem inrättades 360 på Jönköping University varav 120 var sommarkurser.

Särskilt stor har efterfrågan på vårdutbildningsplatser varit, vilket tidigare har förklarats vara en effekt på att fler känner sig manade att hjälpa till i vården med tanke på pandemin. Det är också något som synts på ansökningarna till Jönköping där Socionomprogrammet och Sjuksköterskeprogrammet var de mest populära att söka till.

De som nu har blivit antagna till program och kurser har till den 24 juli på sig att svara på sitt erbjudande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Vinborg, kommunikationschef på Jönköping University Foto: SVT/Pressbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer