Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joel Ahonen, förste förhandlare i region Sydost på Hyresgästföreningen, berätta om hur de ser på att fastighetsägarna vill höja hyrorna med över tio procent och hur de tycker att bolagen ska klara av ökade kostnader. Foto: SVT/Hyresgästföreningen

Flera bolag vill höja hyrorna med över tio procent i Jönköpings län – föreningen: ”Orimligt”

Publicerad

Nu pågår hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och hyresvärdarna i Jönköpings län. Flera värdar vill i år höja hyrorna med över tio procent. Något som föreningen inte vill gå med på.

Årets förhandlingsklimat i länet är i grunden bra, enligt Joel Ahonen, som är förste förhandlare i region Sydost på Hyresgästföreningen. Men han tillägger att de fortfarande har svårt att komma överens om hur mycket hyrorna ska höjas, då många fastighetsägare vill se en höjning på över tio procent.

– Det som är lite kärvt är att vi ser på behoven och möjligheterna till hyreshöjning på väldigt olika sätt, säger Joel Ahonen.

Några hyreshöjningar klara

Vissa förhandlingar har redan avklarats, enligt föreningen. Så sent som i onsdags kunde de meddela att Fastighetsägarna GFR, som representerar flera hyresvärdar i Jönköping, landade på en höjning på mellan 5,2-5,3 procent.

I december förra året avslutades också förhandlingarna med Vätterhem, som höjde hyrorna från början av året med 65 kronor per kvadratmeter.

Förhandlingarna har strandat

Men ett bostadsbolag som föreningen inte kommit överens med än är Witalabostäder i Vetlanda. Och förhandlingarna har därför strandats för tredje året i rad. Ärendet kommer därför gå vidare till Hyresmarknadskommittén.

Och att förhandlingar strandas är det ingen som vinner på, menar Ahonen.

– Där blir det någon form av avvägning. Det som är bra med det är att man faktiskt får, i slutändan, en överenskommelse som parterna behöver teckna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.