En äldre kvinna i Jönköping lämnade i veckan ut flera värdeföremål från sitt hem när en okänd person utgav sig för att vilja skydda hennes värdesaker. Foto: TT/Temabild

Flera fall av bedrägerier mot äldre kvinnor i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnor födda 1939 har de senaste dagarna blivit bestulna på både pengar och värdesaker i Jönköpings län. Nu uppmanar polisen anhöriga att prata med de äldre om att inte lita på människor som ringer och utger sig för att vara från bland annat polisen, banken eller kanske från något företag.

– Det är fruktansvärt och väldigt fult att ge sig på äldre människor som inte har tillräcklig it-kunskap, säger Erik Lindblad, operativ samordnare vid polisen i Jönköping.

I ett av fallen som inträffade i Jönköping under tisdagen fick en kvinna, född 1939, ett telefonsamtal där hon uppmanades att lämna ifrån sig värdesaker och att det skulle komma någon och hämta grejerna för att förvara dem på en säker plats.

– Sedan samma dag dyker en yngre välklädd kvinna upp och lyckas bära ut mängder med värdesaker från kvinnans hem, berättar Erik Lindblad.

”Vi jobbar aldrig så här”

I ett annat fall var det en kvinna i Värnamo som blev övertalad att swisha 22 000 kronor.

Liknande brott har även inträffat i Linköping de senaste dagarna och i flera av bedrägerierna har det varit kvinnor födda 1939 som blivit lurade.

– Bedragarna söker antagligen på födelsetal och är man född 1939 så bör man tänka till.

Erik Lindblad betonar att polisen eller banken aldrig ringer upp till personer på det här sättet och som anhörig behöver man upplysa de äldre om att aldrig lämna ut varken pengar eller värdesaker till någon man inte känner.

Polisen har än så länge ingen frihetsberövad i något av fallen.

Såhär såg det ut när polisen föreläste om bedrägerier hos SPF-seniorer i Nässjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när polisen förebygger äldrebedrägerier vid sitt besök hos SPF seniorer i Nässjö. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.