Flera terrängbränder i norra delarna av Jönköpings län misstänks vara anlagda

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern begärs häktad misstänkt för mordbrand efter att det brann på nio platser väster om Bankeryd under fredagen.

– Tack vare allmänhetens vakande öga kunde han gripas, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson vid polisen.

Vid lunchtid på fredagen fick räddningstjänsten larm om att det brann utmed gamla Mullsjövägen väster om Bankeryd. Ett område på cirka 200 kvadratmeter var det som eldhärjades.

Sen fortsatte larmen komma in.

Vid 14.30-tiden larmades räddningstjänsten till en brand i terrängen utmed väg 26/47 inte långt från Sands golfbana och strax efter klockan 15 kom ett larm om en terrängbrand i Hökholmen i Habo kommun.

– Det är ett område på runt 120x120 meter som brinner, sa räddningstjänstens ledningsoperatör vid 16-tiden under fredagen.

Bränderna spridde sig och skapade ytterliga tre bränder, och senare under kvällen hittades tre platser till där det brann på. Totalt brann det på nio platser i Mullsjötrakten under fredagen.

Misstänkt greps med hjälp av vittnen

Vid 18-tiden kunde polisen tack vare iakttagelser från vittnen på platsen gripa en man i 45-årsåldern. Han greps i anslutning till en av brandplatserna och misstänks ligga bakom minst tre skogsbränder.

– Det är en vuxen man. Nu får vi se om vi genom fortsatt utredningsarbete kan binda honom till de här brotten, säger Johnny Gustavsson.

Under måndagen häktades mannen för mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.