De flesta kommuner saknar rutin för skyddade uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta av kommunerna i Jönköpings län saknar en aktuell, skriftlig rutin i socialtjänsten för att hemlighålla våldsutsatta vuxnas skyddade personuppgifter.

Informationen kommer från Socialstyrelsens öppna jämförelser inom våld i nära relationer 2018, och har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Frågan som ställdes var huruvida det finns ”en skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin för hur ärenden med skyddade personuppgifter ska hanteras för att se till att dessa inte röjs”.

Jönköping

Bara tre kommuner i länet svarade att de har en sådan rutin: Mullsjö, Nässjö och Vetlanda.

Bland övriga kommuner svarade åtta att det saknas, och från två kommuner fanns ingen infomation.

– Att ha en tydlig och känd skriftlig rutin kan säkerställa att skyddade uppgifter inte röjs av misstag, säger Jelena Corovic, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

På riksnivå har en tredjedel av kommunerna en sådan rutin enligt undersökningen. För att den ska anses vara aktuell ska den ha följts upp eller upprättats någon gång mellan 1 februari 2017 och 31 januari 2018.

Finns en aktuell rutin för att inte röja våldsutsatta vuxnas skyddade personuppgifter?

Aneby: Nej

Eksjö: Nej

Gislaved: Uppgift saknas

Gnosjö: Nej

Habo: Nej

Jönköping: Nej

Mullsjö: Ja

Nässjö: Ja

Sävsjö: Nej

Tranås: Nej

Vaggeryd: Nej

Vetlanda: Ja

Värnamo: Uppgift saknas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköping

Mer i ämnet