Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Carina Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Gislaved, tar del av Medborgarpartiets skarpa kritik av den styrande koalitionen. Foto: SVT

Gislaved har flest politiska partier i fullmäktige i Jönköpings län

Publicerad
Val 2022Valresultat

Efter valet 2018 har Gislaveds kommun tio politiska partier fullmäktige. Efter i valet i höst skulle det kunna bli elva om nystartade Medborgarpartiet tar plats.

– Vet inte om vi är lite rebelliska här i Gislaved, men man kan ju se det som ett tecken på att demokratin fungerar, säger Carina Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Det blir allt vanligare med lokala partier. I Gislaved tog det då nystartade partiet Westbopartiet plats i fullmäktige efter valet 2018 och fick över åtta procent av rösterna. Nystartade Medborgarpartiet hoppas också att ta plats i fullmäktige efter höstens val och om så blir fallet, och alla nuvarande partier behåller representation i fullmäktige, blir det elva partier efter höstens val.

I landet är det efter valet 2018 endast två kommuner som har elva partier representerade i kommunfullmäktige – Luleå och Laholm.

Ett tiotal kommuner i landet har precis som Gislaved tio partier som tagit plats i fullmäktige.

Tvåprocentsspärr i de flesta kommuner

För att ett parti ska ta plats i riksdagen måste det få över fyra procent av rösterna. I regionvalet är spärren tre procent och i kommunvalet två procent. Undantaget är om kommunen består av mer än en valkrets, då krävs det tre procent av rösterna för att ta plats i fullmäktige.

I Jönköpings län är det endast Jönköpings kommun som består av mer än en valkrets.

I klippet ovan hör du Carina Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande, svara på Medborgapartiets tuffa kritik, samt berätta om vilka svårigheter som finns när det är många partier i fullmäktige.

Aneby 8

Eksjö 8

Gislaved 10

Gnosjö 6

Habo 9

Jönköping 8

Mullsjö 9

Nässjö 9

Sävsjö 6

Tranås 8

Vaggeryd 9

Vetlanda 8

Värnamo 8

Partierna i Gislaveds kommunfullmäktige:

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Westbopartiet, Kommunistiska partiet.

Källa: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet