Här får Gun Utterberg besök av fluortanten. Foto: SVT

Fluortanten har hittat till äldreboendena

Uppdaterad
Publicerad

På 70-talet var fluortanten ett måste på grundskolorna i landet. I dag har hon hittat in till äldreboendena i Jönköping län, där det just nu pågår ett projekt för att förbättre tandhälsan på de äldre.

Gun Utterberg är en av många på Ekåsens äldreboende i Bankeryd som får hjälp med fluorsköljningen.

– Jag tycker det fungerar bra. Jag får hjälp av personalen här att hålla räkningen på hur länge jag ska skölja. Jag är rädd om mina tänder och vill inte ha löständer vilket många av de äldre här har, berättar hon.

Muntorrhet

Mikael Trollstad är chef för allmäntandvården i länet och han säger att det är väldigt vanligt att äldre drabbas av sämre tandhälsa – speciellt beroende på att de äter olika mediciner som kan orsaka muntorrhet.

– Det kan också vara så att man har svårt att rent fysiskt sköta sina tänder själv. Och börjar det gå utför med tandhälsan så går det mycket snabbt. Här ser vi att fluoret kan vara till stor hjälp, säger Trollstad.

Extra moment

Projektet har dock tagits emot med blandade känslor.

– På en del ställen tycker personalen att det är ”ännu ett arbetsmoment extra” och en del boende tycker också att det är känsligt och en integritetsfråga, säger Trollstad.

Men på Ekåsen tycker personalen att det fungerat bra.

– Först försökte vi göra fluorsköljningen i matsalen i samband med måltid men då tyckte flera boende att det var jobbigt så vi slutade med det. Nu tar vi det i samband med att de vill in på sina rum. Det tar ju inte så lång tid och bara man är lite smidig så går det bra, säger undersköterskan Ida Jonsson.

Kostnaden för fluorsköljningen ligger på 40.000 per år och är gratis för brukarna. Förhoppningen är att projektet ska förbättra tandhälsan och sänka kostnaderna för tandvård för de äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.