Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län. Foto: SVT

Föräldrar riskerar smitta sina barn med kikhosta

Publicerad

Region Jönköpings läns smittskyddsläkare Malin Bengnér anser att kunskapen om kikhosta emellanåt är bristfällig. Hon uppmanar bland annat föräldrar till spädbarn att tänka till en extra gång om de dras med en långvarig hosta.

– En del verkar tro att kikhosta inte längre finns, säger hon.

Kikhosta förekommer fortfarande och är en allvarlig sjukdom för spädbarn. Oftast smittas de av familjemedlemmar som inte själva är medvetna om att de har kikhosta.

I klippet berättar Malin Bengnér hur man ska tänka kring sjukdomen.

– För de allra flesta är det bara en besvärlig hosta och man kan hosta i flera veckor, men det är inte farligt, säger Bengnér och fortsätter:

– De små, allra minsta barnen, som inte hunnit få något vaccinationsskydd mot kikhosta, för dem kan kikhosta vara riktigt farligt.

Kikhosta är en smittsam sjukdom som de flesta barn är vaccinerade emot. För de allra flesta går kikhostan över av sig själv, men för barn yngre än ett år kan infektionen alltså bli allvarlig. De kan behöva vård på sjukhus. De senaste åren har det förekommit dödsfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.