Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka råd Martina Poulsen, enhetschef fältgruppen Jönköping, ger föräldrar för att barn inte ska dras till kriminella nätverk. Foto: SVT

Föräldraråd: Så motverkar du att barn dras in i kriminella nätverk

Publicerad

Det finns flera kriminella nätverk i Jönköpings kommun och barn rekryteras till dem. Martina Poulsen, enhetschef för fältgruppen i Jönköping, ger föräldrar råd att prata med sina barn och vara uppmärksamma på om något plötsligt förändras.

I spåren av de två skjutningarna i Jönköping den senaste tiden har frågan om kriminella nätverk väckts. På fältgruppen på socialförvaltningen i Jönköpings kommun jobbar personalen på flera nivåer för att motverka att barn och vuxna fastnar i kriminalitet.

Fältsekreterarna jobbar förebyggande genom att skapa relationer med barn och ungdomar på skolor och fritidsgårdar. Sedan 2020 finns dessutom den sociala insatsgruppen (SIG) som arbetar särskilt mot ungdomar mellan 13-20 år där kriminaliteten är det stora problemet. Det är en öppenvårdsinsats som ofta pågår ungefär ett år. I dagsläget jobbar man med 15 barn och ungdomar och deras familjer.

Nästa nivå är avhopparverksamheten där kommunen erbjuder hjälp till vuxna över 21 år som vill bryta med sitt kriminella liv och kriminella nätverk.

”Kan aldrig klara detta själva”

Rekryteras barn till kriminella nätverk i Jönköping i dag?

– Gängkriminalitet och nyrekrytering sker i hela landet och vi är inte förskonade här, säger Martina Poulsen, enhetschef på fältgruppen i Jönköpings kommun.

Har ni de resurser som krävs för att förhindra att barn och ungdomar fastnar i de kriminella nätverken?

– Vi kan aldrig klara detta själva. Vi har inte alla nycklar utan måste jobba tillsammans med skolan, fritidsverksamheten, polisen och civilsamhället, säger Martina Poulsen.

I klippet ovan: Så kan du som förälder motverka att barn hamnar i kriminella nätverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.