S och MP presenterade i dag sin budget för Region Jönköpings län. Foto: TT

Föreslår billigare besök på vårdcentralen

Publicerad

Sänk avgiften för att besöka vårdcentralen med 100 kronor, det tycker Socialdemokraterna och Miljöpartiet som i dag presenterade sitt förslag till budget för Region Jönköpings län.

– Det är en tillgänglighetsfråga och jämlikhetsfråga, säger Carina Ödebrink (S), regionråd.

Oppositionen presenterade idag sin skuggbudget för 2018 för Region Jönköpings län. Ett av förslagen är att sänka patientavgiften för besök på vårdcentralen från 250 till 150 kronor.

– Jag tror vi har den högsta avgiften i hela landet fortfarande och vill vi att patienterna ska gå till primärvården, finns det ett värde i att avgifterna är låga, säger Carina Ödebrink (S), regionråd.

Patientkontrakt

Oppositionen vill även införa ett patientkontrakt där tanken är att patienter med stort vårdbehov ska få en kontaktperson på vårdcentralen som följer patienten i hela processen.

– Det här finns redan i dag men vi ser att vi behöver arbeta mer med detta, säger Carina Ödebrink (S).

Satsar på arbetsmiljö

Alliansen presenterade i sin budget ett förslag där sjuksköterskor skulle kunna få så kallade karriärstjänster som ska ge ytterligare 4.000 kronor i månadslön och att både sjuksköterskor och undersköterskor ska dubbel ersättning för natttjänstgöring.

Oppositionen väljer att satsa 170 miljoner på bland annat arbetstidsförkortning, kompetensutveckling och insatser för att minska sjukfrånvaron.

– Vi lägger ett helt personalpaket för att skapa bra förutsättningar för att både behålla och rekrytera personal, säger Carina Ödebrink (S).

Billigare buss för seniorer

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill även se att det införs ett seniorkort i kollektivtrafiken, där personer över 65 år åker billigare med buss och tåg i länet. Ett månadskort ska kosta 180 kronor i månaden, vilket skulle kosta regionen 7 miljoner per år.

– Vi tycker att det finns ett värde i att få fler att åka kollektivt, säger Carina Ödebrink (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.