Försäljningen av Axamo skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Marken som ingår in försäljningen av fritidsområdet Axamo i Jönköping ska omvärderas. Det beslutade kommunfullmäktige i Jönköping i dag.

Tanken var att den omdiskuterade försäljningen skulle ha klubbats i kommunfullmäktige idag. Men efter långa diskussioner så fattades beslutet att ytterligare en värdering ska göras av marken och då av ett annat bolag än det som gjorde den förra värderingen där priset sattes till 15 miljoner.

Skänker bort

Affären har ifrågasatts och kritiker menar att kommunen mer eller mindre skänker bort marken till den privata fastighetsägare som är köpare. Marken vid Axamo ingår nämligen som en del i en större affär på runt 125 miljoner, där den private fastighetsägaren säljer attraktiv mark vid Södra Munksjön till kommunen. Mark som, enligt majoriteten i Jönköpings kommunen, är nödvändig för kommunen att äga för att kunna utveckla Stadsbyggnadsvisionen med bland annat en station för en framtida höghastighetsbana.

Munksjösatsningen

Skogsmark

Värderingen av området vid Axamo har gjorts utifrån priset på vanlig skogsmark. Men kritikerna menar att man också måste väga in ett framtida värde med tanke på att marken ligger nära Hedenstorps industriområde och därmed skulle kunna bli attraktiv industrimark eller mark för bostäder.

Och ärendet skjuts nu alltså upp.

Kräver omvärdering

Samtidigt deklarerade den private fastighetsägaren i en artikel i Jönköpings-Posten idag, att om en omvärdering görs av marken vid Axamo så kommer han att kräva att en omvärdering också görs av marken vid Södra Munksjön eftersom den, enligt fastighetsägaren, i ett framtida perspektiv tros bli betydligt mer värd än 125 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munksjösatsningen

Mer i ämnet