Enligt Jonas Bergquist som forskar i sjukdomen ME ska de göra en kliniska prövning i höst. Foto: Privat/TT

Forskare om ME: Kan öka efter covid-19

Publicerad

Många ME-sjuka upplever att de inte blir tagna på allvar och att kunskapen kring sjukdomen är låg. Men nu finns hopp om en ny behandling som ska prövas i höst.

Sjukdomen ME har dokumenterats i över 70 år och är en erkänd neurosjukdom av Världshälsoorganisationen, WHO. I Sverige är statistiken kring sjukdomsfallen väldigt oklar.

Enligt patientorganisationen är mellan 10 000 och 40 000 personer drabbade, och uppskattningen är att mindre än 10 000 personer av dem har fått en säker diagnos.

Påminner om utmattning

Sjukdomen har många likheter med utmattningssymtom till en början, kroppen är trött och kräver vila. Det är är en faktor som gör att många läkare ställer den diagnosen först.

Skillnaden är att en person med ME har en långvarigt försämrad återhämtningsförmåga efter både relativt lätta mentala och fysiska aktiviteter. Det menar professor Jonas Bergquist som forskat kring sjukdomen i tio år. 2019 startade han ett ME-forskningscenter vid Uppsala universitet.

– Det kan vara långvariga sviter av återhämtningsproblematik efter en ansträngning, säger han och menar att andra sjukdomar måste uteslutas innan den här diagnosen kan ställas.

Kan öka efter corona

Vad sjukdomen beror på är ännu inte helt klart. En orsak kan vara att något händer med kommunikationen mellan nervsystem och immunsystem efter en infektion, så som influensa eller körtelfeber. Det innebär att sjukdomen kan komma att öka efter covid-19.

 – Vi misstänker att det kommer in fler rapporter om postviral trötthet som kan utvecklas till ME, säger han och berättar att de redan har sett att personer har långvariga symptom efter att ha vårdats på IVA i respirator i samband med corona.

Samtidigt som fallen kan komma att öka kan de också ta till vara på pandemisituationen.

– Förmodligen kan vi lära oss en del av infektionssjukdomar och ME i förlängningen, förklarar Jonas Bergquist.

Ska göra en prövning i höst

I dagsläget finns ett fåtal specialistkliniker som framförallt utreder sjukdomen. Det finns inget test som säkert påvisar sjukdomen och heller inget botemedel. Men till hösten ska Jonas Bergquist och hans kollegor vid forskningscentret göra en klinisk prövning.

– Det är en behandling som vi ska se om det finns möjlighet att hjälpa den här patientgruppen med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.