Minnesstund i Syrisk-ortodoxa katedralen i Hovsjö, Södertälje. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Forskare ska studera syrisk-ortodoxa församlingar

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort forskningsprojekt ska nu studera relationen mellan syrisk-ortodoxa församlingar och integration i Sverige. Forskarna vill att fokus ska ligga på församlingar i Göteborg och Jönköping.

– Sverige är ett av de länder som tagit emot flest syrisk-ortodoxa och de har därför en särskild ställning här, säger Andreas Westergren, en av forskarna.

Syrisk-ortodoxa grupper har funnits i Sverige sedan slutet av 60-talet och början av 70-talet.

Enligt Andreas Westergren, som är lektor vid Centrum för teologi och religionsvetenskap på Lunds universitet, börjar den gruppen nu dö ut samtidigt som många nya syrisk-ortodoxa flyktingar kommit till Sverige i samband med den senaste flyktingvågen.

Vetenskapsrådet beviljade anslag

Därför ville forskarna inleda projektet så snabbt som möjligt och i slutet av förra året beviljade Vetenskapsrådet forskningsstudien ett anslag på 11,2 miljoner kronor, vilket tidningen Dagen var först att berätta om.

– De som kom hit i början av 70-talet har integrerats för länge sedan. Vi vill titta på hur de tar hand om de nya och vad det exempelvis sker för krockar, säger han. 

Genom att intervjua bland annat församlingsmedlemmar vill forskarna bättre förstå kopplingarna mellan integrationsprocesser och religiösa traditioner.

Kommer från olika länder

Enligt Andreas Westergren kommer de syrisk-ortodoxa grupperna från olika länder, talar olika språk och forskarna vill ta reda på hur gruppen hanterar skillnaderna. 

 – Frågor om integration är väldigt viktiga. Vi vill inte bara se hur de integreras i Sverige utan även hur de integrerar sig själva, säger han.

Varför vill ni fokusera på församlingar i just Göteborg och Jönköping i forskningen?

– Hittills har det mest varit fokus på Södertälje, men vi vill titta hur det ser ut på andra ställen också.

Forskningsprojektet kommer att pågå under fyra år.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.