Foto: Vi hoppas börja förhandla i mars, säger kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C) vid Jönköpings kommun.

Första buden klara till järnvägskommuner

Uppdaterad
Publicerad

Nu på eftermiddagen kom de första buden från organisationen Sverigeförhandlingen om vad som krävs av de kommuner i länet som pekas ut som stationsorter för höghastighetstågen.

Budet till Jönköpings kommun innefattar det stationsläge som kommunen redan presenterat söder om Munksjön. Ett krav är dock att det dras ett ytterligare förbipasserande spår för de tåg som inte stannar vid stationen. Kravet är också en förskottering på 133 miljoner, vilket baseras på antalet invånare i kommunen. Siffran på det förväntade bostadsbyggandet i anslutning till stationsområdet finns inte med, eftersom underlaget från kommunen inte varit tillräckligt utan måste kompletteras. Därför kommer denna punkt att tas upp igen senare.

I mars

– Det här är inget som vi är förvånade över. Budet var ungefär vad vi tänkt. Vad gäller bostadsplaneringen så visste vi att underlaget vi lämnat inte var riktigt komplett utan var något som vi måste arbeta vidare på. Men vi hoppas börja förhandla i mars, säger kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C).

Munksjösatsningen

För Värnamo kommun innebär budet ett stationsområdet utanför centrum. Här är kravet en förskottering på 31,5 miljoner. Och för Tranås del nämns ännu inte något stationsläge. Förskotteringen beräknas här till 18 miljoner och bostadsbyggandet till 1500 lägenheter.

– Vi visste inte riktigt vad vi hade att vänta oss eller att förhålla oss till, utan är jätteglada att vi är med bland de kommuner som får ett stationsläge, säger kommunalrådet Anders Wilander (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munksjösatsningen

Mer i ämnet