David Edenvik biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköpings län. Foto: Lii Almnäs

Första coronafallet nu symtomfri

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 20-årsåldern från Jönköping som var den första i Sverige att drabbas av coronaviruset är nu symtomfri, enligt Region Jönköpings län.

31 januari fick Sverige sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset. Den drabbade kvinnan är nu symtomfri men fortsätter att bevakas med provtagningar på Länssjukhuset Ryhov.

– Patienten är symtomfri och välmående men inte friskförklarad, säger biträdande smittskyddsläkaren David Edenvik på Länssjukhuset Ryhov.

Varför är hon inte friskförklarad?

– För att bli friskförklarad måste man vara fri från viruspartiklar och det är hon inte än.

Förtegen om kvinnan

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, hade kommit tillbaka från en resa i Wuhanområdet i Kina när hon testades positiv. Hon hade inte allvarliga symtom.

Efter omkring en månad på sjukhus har patienten återhämtat sig bra men smittskyddsläkaren vill inte svara på om hon fått lämna sjukhuset.

– Vi vill inte säga så mycket med respekt för patienten men jag kan säga att vi kommer fortsätta att följa henne med provtagningar tills vi kan friskförklara henne helt och hållet.

I klippet nedan håller regionen presskonferens då det första coronafallet upptäcktes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.