Räddningschef Erik Linnå säger att strömavbrottet i Aneby blev en övning i krisberedskap. Foto: Tobias Marbenius

Fortfarande inga svar om varför Aneby slocknade

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter det stora strömavbrottet i bland annat Aneby, som drabbade 4200 kunder i Eons nät i finns det fortfarande inga svar om varför det inträffade. Eon har tillsatt en analysgrupp som ska försöka utreda vad som hände.

– Det vi vet är att det var ett fel i norra Aneby, och det skickades iväg som en rekyl till kraftstationen i Nässjö och slog ut flera kraftstationer, säger Björn Persson, presstalesperson på Eon.

Elförsörjningen slogs ut strax före klockan nio och drabbade då kunder i främst Aneby, Solberga och Anneberg. Vid lunchtid hade alla utom 700 i Aneby fått strömmen tillbaka.

De kommunala inrättningarna fick snabbt igång sina reservaggregat; hos räddningstjänsten tog det bara sju sekunder, enligt räddningschef Erik Linnå. Till kommunens äldreboende fick man köra ut ett mobilt aggregat.

Irriterade företagare

– Vi ser det lite som en skarp övning. Skönt att saker och ting fungerar. Sedan underlättade det att det skedde dagtid och att det var relativt varmt ute, säger han.

Eon har under dagen varit i kontakt med flera av ortens företagare. Björn Persson har inte själv pratat med dem, men återberättar:

– Det är klart att många varit irriterade på grund av produktionsbortfall och andra saker. Det ska inte behöva bli så här, men tyvärr blir det det ibland ändå. Vi ska gå till botten med det här och se till att det inte händer igen.

– Det här kan kanske ändå ge allmänheten en tankeställare och påminnelse om att ha en viss krisberedskap, säger Erik Linnå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Apoteket i Aneby kunde inte öppna förrän strömmen är tillbaka. Apotekschefen Caroline Stolt var bekymrad över att kylda mediciner kkunde bli varma. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer