En kvinna tog 30 matportioner i den obemannade matkiosken men greps senare. Foto: Privat

Fräck tjuv stal från obemannad matkiosk

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna klev in i en obemannad matkiosk i Gnosjö och fyllde en väska med 30 matportioner och promenerade sedan därifrån. Ägarna såg dock stölden live via kamerabevakning och haffade kvinnan några minuter senare när hon stod och väntade vid busshållplatsen.

Matkiosk är ett relativt nytt koncept som går ut på att kunden går in i en obemannade butik genom att registrera sitt bankkort och sedan skannar och betalar för sina varor. Men den här kvinnan betalade inte för sig utan tog 30 matportioner i en väska och traskade därifrån.

När ägarna haffade henne sa hon att det var allmänt känt att det var lätt att stjäla från matkiosken. Ägarna höll kvar kvinnan tills polisen kom och grep henne.

– Konceptet bygger på förtroende och vi måste få stopp på den här typen av stölder om vi ska kunna driva matkiosken vidare, säger Ida Wahlgren, anställd.

Viktiga inkomster går förlorade

Ägarna driver en cateringfirma i Gnosjö där två matskiosker står för ungefär en tredjedel av omsättningen. Men under coronapandemin har cateringen minskat kraftigt och matkioskerna har varit nödvändiga för att överleva.

I ett Facebook-inlägg vädjar ägarna till allmänheten att höra av sig om de ser någon som inte betalar för sig.

– Vi kommer nu tyvärr behöva lägga en stor del av vår tid på bevakning av våra kiosker, vilket är tråkigt med tanke på att vi älskar att laga mat, säger Ida Wahlgren.

Det blir allt vanligare med obemannade butiker. Men åsikterna om dess framtid går isär. Matikiosken i texten ovan saluför färdiglagade rätter och inte varor som i en vanlig butik. Konceptet är dock detsamma. Se klipp nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.