Det kommer vara stort behov av vårdpersonal de närmsta åren enligt prognosen som presenteras idag. Foto: Oneborg/TT

Framtidsjobbet finns i vården

Publicerad

Vill du vara säker på att få jobb? Då ska du utbilda dig till barnmorska eller apotekare. Arbetsförmedlingens prognos visar att behovet kommer vara stort inom vårdsektorn de närmaste åren.

Både i år och på fem års sikt är det bra framtidsutsikter för bland annat barnmorskor och sjuksköterskor. Det visar Arbetsförmedlingens uppdaterade prognoser för närmare 200 yrken. Prognosen presenteras på onsdagen.

I Jönköping län finns just nu dessutom stort behov av apotekare, civilingenjörer, förskollärare och lärare, enligt Arbetsförmedlingen. När det gäller yrken med högre utbildning så finns också en efterfrågan på IT-specialister, läkare, specialistsjuksköterskor och tandläkare i länet.

Arbetsförmedlingen har också listat de yrken med något lägre utbildning där det finns en stor efterfrågan. Elektriker, kockar, kyl- och värmepumpstekniker och även bilmekaniker är yrken där det råder brist på personal.

Prognoserna bygger på över 9 000 intervjuer med arbetsgivare runt om i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.