Anders Brokelind, kammaråklagare. Polisen hittade vapnet gömt på en handikapptoalett på Värnamo sjukhus. Foto: SVT / Förundersökningen

Frustration i rätten när skottskadad man förhördes

Uppdaterad
Publicerad

Under första rättegångsdagen om skottlossningen i Värnamo förhördes bland annat mannen som blivit skjuten. Och både åklagaren och den misstänktes försvarare visade frustration eftersom de ansåg att den skadade mannen inte svarade på frågor.

Det var i samband med ett stort bråk i Värnamo den 27 april som en man blev skjuten med två skott. Mannen överlevde och kunde själv ta sig till Värnamo sjukhus.

Polisen kunde senare gripa en man i 50-årsåldern misstänkt för att ha avlossat vapnet.

Även han hade blivit skadad i bråket. Han hade fått två knivhugg och flera frakturer i ansiktet.

Flera poliser på plats

När rättegången inleddes i säkerhetssalen på Jönköpings tingsrätt var flera poliser på plats.

Den åtalade mannen kom in i rättsalen i kriminalvårdens gröna kläder.

Kammaråklagare Anders Brokelind yrkade på att han ska dömas för mordförsök alternativt grov misshandel och grovt vapenbrott.

Genom sin advokat Olof Larsson erkände mannen grovt vapenbrott, men hävdade att han skjutit i nödvärn eftersom hans son blivit angripen med kniv.

Kom inte ihåg

När den skottskadade mannen senare förhördes i rätten sa han flera gånger att han inte kom ihåg vad som hänt i samband med bråket.

– Svamla inte utan svara på frågor, säger den åtalade mannens advokat vid ett tillfälle.

Även Anders Brokelind, kammaråklagare, hade flera gånger svårt att få mannen att berätta, bland annat när han frågade hur den åtalade fått sina skador.

– Det vet jag inte. Det svartnade för ögonen, säger mannen.

”Måste försöka”

Brokelind säger efter dagens förhandlingar att det är ovanligt att en målsägande inte vill berätta vad han varit med om.

– Utredningen har varit sådan hela vägen. Egentligen är det ingen som vill att det här ska dras inför domstol, men jag måste med alla medel försöka. Rättsväsendet måste fungera även om folk vill ta saken i egna händer, säger han.

Tror du att hans beteende i rätten kan påverka dina möjligheter att få en fällande dom?

– Det återstår att se och beror på vad som kommer fram fortsättningsvis, men omöjligt är det naturligtvis inte.

Rättegången fortsätter på torsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.