Samuel Nyström från räddningstjänsten på plats vid Ansgariikyrkan. Foto: SVT

Ansgariikyrkan i Jönköping förstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Ansgariikyrkan i Jönköping drabbades natten mot tisdag av en kraftig brand. Byggnaden har blivit totalförstörd och räddningstjänst kommer vara på plats hela tisdagen. Många är på plats för att se kyrkan som är utbrunnen, polisen uppmanar nu människor att respektera avspärrningar och personal på plats.

Larmet kom strax efter klockan 02 natten mot tisdag. Flera enheter från räddningstjänsten körde till platsen. Ansgariikyrkan tillhör Equmeniakyrkan som ligger i Vättersnäs. 

– Många personer som ser detta känner sig påverkade. Det är en tragedi naturligtvis, säger räddningschef Samuel Nyström på plats vid branden.

Brand Ansgarikyrkan Jönköping

I kyrkans lokaler fanns även en förskola som nu också är förstörd. Föräldrar till barnen har kontaktats på morgonen.

Ansgariikyrkan som den såg ut före branden Foto: Ansgariikyrkan

Ingen person skadad

Polisen har spärrat av området kring Ansgariikyrkan i Vättersnäs och väntar på att eftersläckningsarbetet ska bli färdigt för att sedan utföra en teknisk undersökning av platsen.

– Vi har inlett en rutinmässig förundersökning om misstänkt mordbrand. Det görs alltid i sådana här fall för att man ska få tillgång till hela verktygslådan vad gäller utredningen, säger Erik Creutz, vakthavande befäl på polisen.

Brandorsak är ännu oklart men det finns inga uppgifter om personskador.

– Vi har genomsökt byggnaden men inte hittat någon, säger Fredric Malm, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

Kvar till onsdagen

När räddningstjänsten kom fram till platsen under natten slog lågor mot taket. Vid 7-tiden på tisdagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att byggnaden är totalförstörd.

– Vi håller på med eftersläckning. Men det här kommer ta tid, säger Fredric Malm.

Vid klockan 15 på tisdagseftermiddagen meddelade räddningstjänsten att släckningsarbetet har gått bra. Det mesta är släckt men det finns fortfarande mindre rökbildningar i byggnaden.

Räddningstjänsten kommer att vara på plats under hela dagen och natten mot onsdag för att se till att allt släcks och inga nya utbrott startar. Först efter det kommer polisens arbete ta vid.

Tisdag eftermiddag arbetade räddningstjänsten fortsatt på platsen. Foto: Hanna Källebring/SVT

Filmande bilister

De uppstod trafikproblem på E4 under tisdagsmorgonen eftersom bilister stannade och filmade släckningsarbetet. Många från allmänheten samlades också på platsen. Polisen uppmanar intresserade att ta hänsyn till trafik och arbetande personal.

Redan tidig tisdagsmorgon meddelade räddningstjänsten att Ansgariikyrkan inte skulle gå att rädda. Foto: Hanna Källebring/SVT

Vägen som går från Elmia genom Vättersnäs till Huskvarna fick dessutom spärras av på grund av branden. Det kan bland annat innebära förseningar i busstrafiken på sträckan. Busslinje 4 har tvingats ta en annan rutt under tisdagsmorgonen.

I klippet nedan ser du bilder på brandplatsen under natten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand Ansgarikyrkan Jönköping

Mer i ämnet