Foto: Hanna Källebring/SVT

Sorg och vemod i församlingen

Uppdaterad
Publicerad

Sorgen är stor bland Ansgariikyrkans medlemmar sedan det står klart att deras lokal är totalförstörd.

– Kyrkan är en ruin, säger församlingens ordförande Lennart Bergström.

Larmet kom strax efter klockan 02 natten mot tisdag och branden har bekämpats av ett stort antal enheter från räddningstjänsten, men lokalen är totalförstörd.

– Det är mycket mer än en kyrka. Det är en plats där vi har kunnat ge människor gemenskap och tröst, men nu är det vi som behöver tröstas, säger Lennart Bergström, ordförande i Ansgariikyrkans församling.

Brand Ansgarikyrkan Jönköping
Lennart Bergström är ordförande i Ansgariikyrkans församling. Foto: SVT

Förskola i lokalen

Ansgariikyrkan, som tillhör Equmeniakyrkan, ligger i Vättersnäs.  I kyrkans lokaler finns även en förskola. Enligt förskolans styrelseordförande Peter Krause hade förskolan öppnat igen efter sommarstängning.

Föräldrar till några barn som skulle kommit idag har kontaktats och uppmanats att ha barnen hemma idag och under veckan, så långt det går.

– Det är bedrövligt och tråkigt detta. Vi har inte en lösning i nuläget men vi arbetar med att lösa det här. Kanske kan vi samarbeta med en annan förskola eller hitta tillfälliga lokaler, säger Peter Krause.

Larmet om brand kom natten mot tisdag. Under stora delar av dagen har räddningstjänst arbetat på plats. Foto: Hanna Källebring/SVT

Trygghet är borta

Olle Torkelsson har barn på skolan och känner också sorg idag.

– Jag tänker på hur jobbigt det måste vara för personalen och att en plats där vi kände enorm trygghet nu är borta, säger han.

Se mer om de drabbades känslor i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand Ansgarikyrkan Jönköping

Mer i ämnet