Råttbajs hittades på flera ställen i köket på restaurangen som fick stängas. Foto: Livsmedelsenheten

Råttbajs hittades i köket på restaurang i Jönköping

Publicerad

Efter en oanmäld inspektion av en populär restaurang i Jönköping förra veckan hittades råttbajs på flera ställen i köket. Restaurangen fick stänga med omedelbar verkan, men har nu fått öppna igen – under uppsikt.

Efter inspektionen fick ägarna i uppdrag att städa och se till så att det inte fanns kvar några skadedjur.

– De fick möjlighet att laga mat i andra lokaler och att bara använda köket för varmhållning och förvaring, säger Johanna Hänninen som är enhetschef på livsmedelsenheten.

Rengöringen var inte tillräcklig

Restaurangägarna visade upp hur de tätat igen vissa håligheter i köket där råttorna skulle kommit in och att råttbajset därför var gammalt. Det i sin tur menar livsmedelsenheten tyder på att rengöringen inte varit tillräcklig och att nya skadedjur inte kunnat upptäckas.

– Det var väldigt mycket saker i lokalen vilket gjorde att det var svårt att ha uppsikt över skadedjur, säger Johanna Hänninen

Öppnas under uppsikt

Restaurangen stängdes på torsdagen men öppnade igen under tisdagsförmiddagen efter ett nytt besök från livsmedelsenheten – som kommer att fortsätta hålla restaurangen under uppsikt.

– Vi är inte redo att släppa riktigt än, säger Johanna Hänninen.

Extrakontroller har satts in tills dess att bedömning görs att restaurangen klarar av att upprätthålla hygienen själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer