Gunnar Appelgren, poliskommissarie och gängexpert: ”De kan se till att det blir jobbigt att vara kriminell” Foto: Janerik Henriksson / TT

Gängexperten om konflikten i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Gängkonflikten i Värnamo kommer att eskalera ytterligare om inte polisen snabbt lyckats frihetsberöva centrala personer i konflikten. Det menar Stockholmspolisens gängexpert Gunnar Appelgren.

– Det är de kriminella gängens logik, säger han.

Polisen i region Öst knyter fyra sprängdåd och två skjutningar till den pågående konflikten i Värnamo mellan kriminella grupperingar. 

Gunnar Appelgren är poliskommissarien som var med och stoppade konflikten som det så kallade Södertäljenätverket var inblandat i för några år sen. Han berättar hur polisen arbetade då för att få stopp på gängstriden. 

Våldsvågen i Värnamo

– Man måste in och inkapacitera, alltså frihetsberöva, de individer som man bedömer vara en del av den här konflikten väldigt hårt och väldigt tidigt, säger han.    

Kan leda till förhandling

Enligt Appelgren kan det lugna ner situationen vilket kan leda till att förhandling inleds mellan grupperna. Han uppger också att det är viktigt att polisen, kommunen och andra myndigheter går ihop för att gemensamt arbeta mot de kriminella grupperingarna.

– Till exempel kan kommunen gå ut och se till så de inte har tillgång till lokaler. De kan se till att det blir jobbigt att vara kriminell, säger han.

Vissa personer i konflikten i Värnamo har kopplingar till en Bandidosklubb som ligger i grannlänet och enligt Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo, samarbetar Värnamopolisen med den lokala polisen kring klubben.

Bland annat så har polisen i Kronobergs län en dialog med den aktuella kommunen om klubblokalen. Håkan Boberg uppger även att polisen beslutat om en tvåårsstrategi för att komma åt det grova våldet i Värnamo.

 – En del är att få våldsdåden att upphöra och att frihetsberöva, men en annan del är även att arbeta för att nya ungdomar inte hamnar i kriminella konstellationer, säger han.

”Hela samhällets ansvar”

Enligt Håkan Boberg bedömer de att mellan 15 till 20 personer totalt är inblandade i den här konflikten på något sätt.

– Jag vill poängtera hela samhällets ansvar i det här. Polisen kommer aldrig att kunna lyckas med detta på egen hand. Vi behöver hjälp av myndigheter, kommuner och frivilligorganisationer, säger han.

Det grova våldet började i Värnamo för några år sedan – varför har ni inte lyckas stävja det?

–  I viss mån har vi nått framgång. Vi har ett antal personer som är dömda till ganska långa fängelsestraff, vi har fått undan mycket skjutvapen och har flera frihetsberövade just nu. Men vi måste räkna med tålamod och uthållighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet