Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen som sköts efter ett polisingripande har nu anhållits misstänkt för två mordförsök. I klippet hör du mer om mannens bakgrund. Foto: Anna Hållams/TT

Gärningsmannen nu delgiven brottsmisstanke – två fall av försök till mord

Uppdaterad
Publicerad

Den man som skottskadades efter att ha huggit en polisman i armhålan i samband med ett ingripande på söndagen är nu delgiven misstanke om brott och anhållen för två fall av försök till mord.

Mannen är i 35-årsåldern och hemmahörande i närheten av det område där attacken mot polismannen inträffade.

Det var i söndags som en polispatrull skulle kontrollera en man på Österängen i Jönköping, som sades uppvisa tecken på psykisk ohälsa. När patrullen anträffade mannen gick han till attack med ett vasst tillhygge och skadade en polisman mycket allvarligt.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Tillståndet för polismannen

Till en början var tillståndet för polismannen livshotande, men bedöms på tisdagen vara stabilt. Han är kvar på sjukhuset i Linköping.

Den misstänkte gärningsmannen blev skjuten i samband med ingripandet . Han har inte kunnat höras förrän idag, men är nu delgiven brottsmisstanke och anhållen, misstänkt för att ha försökt mörda två poliser.

Svart magi

Han är sedan tidigare dömd för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd efter en händelse i februari 2020, då ordningsvakter avvisat honom från ett köpcenter.

Vid det tillfället har han enligt domen, stört butikspersonal genom att prata om svart magi, onda energier och häxor. I förhör berättar en av ordningsvakterna om att mannen är känd för dem, som ”inte helt stabil”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis allvarligt skadad vid insats i Jönköping. Detta har hänt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet