Aneby avråder från bad i sjön Noen på grund av giftiga alger. Foto: TT

Giftalger i badsjö – kommun avråder från dopp

Publicerad

Nu avråder Aneby kommun från bad i sjön Noen på grund av algblomning. Badvattnet är det enda provtagna i länet som just nu inte är lämpligt att doppa sig i.

Det är värme, lugnt vatten och god tillgång till näringsämnen som kan orsaka algblomning i sjöar. Enligt Aneby kommuns hemsida är så fallet i sjön Noen, som ligger mellan Tranås och Gränna. De så kallade blågröna algerna i sjön kan vara giftiga för människor och djur.

”Vi avråder från bad tills vidare och uppmanar alla att vara uppmärksamma om man skulle bada i sjön”, skriver kommunen.

Så är läget i länet

I flera av Jönköpings läns kommuner är provtagning av badvatten i nuläget otillräcklig och därför saknas en länstäckande helhetsbild hos Havs och vattenmyndigheten där uppgifterna presenteras. Men i Jönköpings kommun har de flesta badvatten hunnit testats. Samtliga vatten får omdömet ”utmärkt kvalité förutom Oset som efter provtagning klassats med märkningen under, det vill säga ”bra kvalité”. Detsamma gäller Osudden i Värnamo kommun, som klassats med ”bra kvalité” medan övriga i kommunen fått omdömet ”utmärkt”.

Hos de kommuner i länet som har provtagit sina badvatten finns det inget vatten som klassats som otjänligt. Landets kommuner är ålagda att provta så kallade EU-bad minst 3-4 gånger per badsäsong.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer