Det var 2017 som de farliga kemikalierna upptäcktes på den gamla industritomten. Nu ställs den misstänkte före detta ägaren inför rätta misstänkt för grovt miljöbrott. Foto: SVT

Giftiga kemikalier förvarades osäkert – idag inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången kring det fall som beskrivs som ett av de grövsta miljöbrotten i Sverige. En man i 75-årsåldern som tidigare ägde en verkstadsindustri i Hovslätt utanför Jönköping är misstänkt för att ha förvarat flera ton farliga kemikalier helt öppet.

Mannen som på måndagen ställs inför rätta, ansvarade för och ägde en förkromningsverkstad i Hovslätt utanför Jönköping. Företaget försattes i konkurs i november 2016. I januari i år åtalades mannen för grovt miljöbrott. Flera ton kemikalier – bland annat cyanid – förvarades helt öppet i lokalerna. Det var så stora mängder att det enligt åklagaren kunde tagit livet av 14 miljoner människor.

– Experter från Nationellt forensiskt centrum arbetade i fem dagar på platsen för att kartlägga det farliga avfallet. De bristfälligt förvarade cyanidhaltiga ämnena har förvarats så att de kunnat bilda cyanväte i dödliga doser, sa chefsåklagare Stefan Edwardson i samband med att åtalet väcktes.

Förnekar grovt miljöbrott

Förhandlingar i tingsrätten var inplanerade i våras, men på grund coronapandemin och att den misstänkte mannen tillhör en riskgrupp, så har rättegången flyttats fram till idag 31 augusti.

Den misstänkte mannen har medgivit att han förvarat kemikalierna, men i samband med att åtalet mot honom kom meddelade hans advokat att han förnekar grovt miljöbrott.

I klippet nedan berättar SVTs reporter om åtalet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer