Migrationsöverdomstolens besked mottogs med glädje av Eva Nissfolk och Ali Jauid Afzali i Vetlanda. Foto: SVT

Glädje bland ensamkommande i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsöverdomstolens besked om att den så kallade gymnasielagen som trädde i kraft den 1 juli får tillämpas togs emot med jubel på studentboendet för ensamkommande i Vetlanda.

– Det blev stort jubel, säger Eva Nissfolk, som är föreståndare för studentboendet för ensamkommande i Vetlanda.

Men efter att ha sett tv-programmet Agenda i söndagskväll kände hon sig inte hoppfull.

– Nej, det gjorde jag faktiskt inte. Jag hade tappat hoppet lite och börjat ladda för hur går vi vidare, säger Eva Nissfolk.

Prövning i högre instans

Sedan den 18 juli har Migrationsverket avvaktat med bifalls beslut gällande gymnasielagen efter att två migrationsdomstolar underkänt lagen. Men i dag gav alltså Migrationsöverdomstolen beskedet att lagen kan tillämpas.

– Gymnasielagen har kommit till i laga ordning och den strider inte mot EU-rätten, säger Thomas Rolén, kammarrättspresident på Kammarrätten i Stockholm, som också är ordförande i Migrationsöverdomstolen till SVT Nyheter.

Och Ramacan Mohammady och Ali Jauid Afzali som bor på studentboendet för ensamkommande i Vetlanda var glada och lättade över dagens besked. Båda hoppas nu att deras prövning hos Migrationsverket ska göra så att de får stanna i Sverige och få studera klart gymnasiet.

Båda har en dröm om att få stanna i Sverige och bygga en framtid här.

– Jag vill gå klart gymnasiet och sedan vill jag starta eget företag, Ramacan Mohammady.

Vad ska det vara för typ av företag?

– Skulle vilja starta en restaurang.

Vill bli kock

Ali Jauid Afzali, som läser restaurang- och livsmedelsutbildning på gymnasiet, har också en plan för vad han vill göra i framtiden.

– Jag vill bli kock.

Migrationsverket har sedan den 1 juli fått in 9 650 ansökningar varav 1 159 har avgjorts. Bara ett tiotal ansökningar hann få bifall innan arbetet pausades. Nu ligger 8 453 ärenden för prövning hos Migrationsverket.

– Det är inte lika många som kommer att få bifall, men vi räknar med många, säger Irene Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.