Anders Ahlenius tycker att är viktigt att råvarorna är närproducerade. Mjölken kommer från en bonde strax utanför Gränna. Foto: SVT

Glassigt värre i Gränna

Uppdaterad
Publicerad

Semestertider och värmerekord gör att glass- och campingbranschen går för högtryck. SVT Nyheter Jönköping besökte sommarstaden Gränna för att prata med glasstillverkare och campare.

I glasstillverkaren Grenna Glass kök sjuder en vaniljblandning på spisen. Den ska få dra i några timmar innan den blandas ner i glassmeten. I morgon byter man smak och gör flera satser med hallonglass.

– Vi brukar bunkra upp glass i maj för att ha under sommaren, men redan då sålde allt slut, och sen har efterfrågan inte slutat. Så nu får vi lösa det dag för dag, säger Anders Ahlenius som är glassfabrikör.

Företaget har tagit in extra personal och för Anders Ahlenius har det blivit många timmar mer än han planerat.

– Men det är ju ett angenämt problem, säger han och häller den pastöriserade mjölken i glassmaskinen.

Fler campade under försommaren

Nere i hamnen i Gränna är det 28 grader i skuggan. Campingen är som vanligt i juli fullbokad, men den varma försommaren har gjort att betydligt fler campare än vanligt bott där under maj och juni.

– Vi har haft stuga i 18 år, men kände att vi blev fast på samma plats hela tiden, så nu kände vi att vi skulle testa något nytt och då blev det camping. Det som är bra är att man får se olika städer och att man lever väldigt enkelt, säger Ann-Sofie Lindberg i sin solstol.

Svag krona ger turister i Sverige

Besöksnäringens branschorganisation Visita har ännu inga siffror från campingarna i sommar än, men siar att både värmen och det faktum att kronan är svag gör att många både svenska och utländska turister kommer att välja Sverige i sommar.

När det gäller glassbranschen bekräftar även Mormor Magdas glass i Taberg att det är en väldigt bra glasssommar.

– Ja, det är ingen tvekan om att vi säljer mer. Men samtidigt har priset höjts på både vanilj och mjölk, vilket gör att en stor del av kakan försvinner, säger Marie Almquist som är VD på Mormor Magdas glass.

Katastrofläge för bönderna

I glassfabriken i Gränna tycker Anders Ahlenius att det inte bara positivt med den varma sommaren.

– Även om vi säljer mer glass än någonsin, så är det katastrofläge för de svenska bönderna. Vi hämtar mjölk från en gård utanför Gränna, och för honom är det just katastrof. Så man kan inte bara glädjas åt det, utan det är blandade känslor, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.