Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Jan Sandberg, teknik- och fritidschef Gnosjö kommun, tycker om att SMHI inte har utfärdat någon varning för översvämning i kommunen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

SMHI utfärdade ingen varning för översvämning i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har inte utfärdat någon varning för översvämning i Jönköpings län. Nu menar företrädare för Gnosjö kommun att varningssystemet måste bli bättre inför framtiden.

Varningarna som är utfärdade i Jönköpings län är för höga flöden, inte för översvämningar. Varningar för höga flöden baseras på hur ofta ett visst flöde sker, ju mer sällan ett visst flöde händer ju rödare blir färgen på varningen.

SMHI: Litet vattendrag

För att en varning ska ges för översvämning krävs det att det blir stora samhällskonsekvenser som att väg- och järnvägar svämmas över.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

– Vi ger bara varning för översvämning för stora vattendrag. Storån räknas som ett litet vattendrag, säger Fredrik Schück, hydrolog SMHI.

Just nu ligger det fyra olika varningar för höga flöden runt om i länet. Två orangea varningar som är placerade kring Nissan och Tidan, en gul varning i Lagan och ännu en gul varning som täcker större delen av Jönköpings läns mindre vattendrag.

I klippet ovan: Så tycker Gnosjö kommun om SMHI:s varningssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet