Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur det ser ut för fastighetsägarna vid Gisshultasjön sedan de översvämmade tomterna frusit till is. Foto: SVT

Kylan ställer till det för översvämningsdrabbade i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Minusgraderna kan nu bli problematiska för de fastighetsägare i Jönköpings län som drabbats av den senaste tidens översvämningar. Vid Gisshultasjön mellan Nässjö och Eksjö har flera översvämmade fastighetstomter frusit till is.

– Jag tycker så synd om mina grannar som drabbats mer än vad vi har gjort, säger Catarina Blomqvist som under lördagen tittade till stugan vid Gisshultasjön.

Hennes tomt är delvis översvämmad, men inte alls så mycket som flera av grannfastigheterna. En del har lyckats bygga skyddsvallar runt sina hus, medan andra fastigheter står nu som öar omgärdade av vatten; eller snarare is sedan minusgraderna gjort sitt antågande.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Emån fortsätter att stiga

Överlag har nivåerna i vattendragen och de översvämmade områdena i Jönköpings län sjunkit en del de senaste dygnen, framför allt i de västra delarna av länet. Men på Höglandet är det fortfarande problematiskt vid exempelvis Gisshultasjön och Emåsystemets nivå stiger fortfarande.

– Nivån i Gisshultasjön har börjat sjunka, men det går lite långsammare där, säger Fredrik Björnberg som är vakthavande räddningschef i Jönköpings län.

Han berättar att det kan bli så kallade sprängsskador på fastigheterna som är översvämmade när vattnet fryser till is. Samma sak gäller för översvämmade vägar.

I klippet ovan ser du hur det ser ut för fastighetsägarna vid Gisshultasjön sedan de översvämmade tomterna frusit till is.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet