Fredrik Björnberg, vakthavande räddningschef i Jönköpings län, säger att de än så länge inte har fått in några larm till ledningscentralen om översvämmade fastigheter kring Svartån. Foto: SVT

Ny varning för höga flöden i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en ny gul varning för höga vattenflöden i Svartån, samtidigt som varningen för hela länet slutade att gälla under helgen.

Den nya varningen gäller Svartån genom Tranås och Aneby kommuner. Tidigare snösmältning och regn orsakar höga flöden. Än så länge har det inte kommit in några larm om översvämmade fastigheter.

– Nej vi har inte fått några sådana larm in till ledningscentralen, säger Fredrik Björnberg som är vakthavande räddningschef i Jönköpings län.

Varningen för Svartån gäller höga flöden och inte översvämning, som är en annan typ av varning.

– Det kommer nog inte vara långvarigt, kanske några dygn innan det viker av.

Nivåerna i västra delarna sjunker

I de västra delarna av länet, som varit värst drabbade av översvämningarna den senaste tiden, har det börjat lugna ner sig. Vattennivån i både Lagan och Storån i Värnamo och Gnosjö sjunker, men det är fortfarande höga nivåer.

– Ja vi har sett en stor skillnad på några ställen, säger Fredrik Björnberg.

Samtidigt kan minusgraderna bli problematiska för de fastighetsägare som drabbats av översvämningarna. Vid Gisshultasjön mellan Nässjö och Eksjö har flera översvämmade fastighetstomter frusit till is. Se mer om det i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur det ser ut för fastighetsägarna vid Gisshultasjön sedan de översvämmade tomterna frusit till is. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet