Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kaminerna är byggda för att kunna hålla värme länge även efter man slutat elda. I klippet hör du initiativtagarna berätta varför behovet är så stort i Ukraina. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Gnosjökaminen kan rädda flera liv i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Under vintern kan en kamin innebära räddningen för många ukrainare. Snart har tusen kaminer skickats från Gnosjö till Ukraina.

Kaminen produceras av ett plåtföretag i Gnosjö i samarbete med flera lokala firmor. Samtidigt ser Barnens oas, som är en ideell hjälporganisation, till att kaminerna hamnar i Ukraina. Kaminerna är byggda för att kunna ge värme men också för att kunna laga mat på.

– Exempelvis när de behöver ge sig ner i skyddsrum, där kan det bli otroligt kallt, kan en kamin vara skillnaden mellan liv och död, säger Anna Claesson ordförande på Barnens oas.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Tusende kaminen levereras

Målet från början var att skicka 50 kaminer, men snart levereras den tusende. Även om kriget i Ukraina skulle sluta så ser de ingen anledning att sluta producera kaminer.

– Det finns tyvärr flera platser runt om oss som skulle behöva kaminer, så vi ser inget slut på det, säger Daniel Petersson vd på Gåröprodukter .

I klippet hör du hur stort behovet av kaminer är i Ukraina nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet