Foto: TT

Grönt ljus för licensjakt på lodjur i länet

Uppdaterad
Publicerad
Länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat om licensjakt på lodjur. Två lodjur ska få skjutas i vissa specifika delar av länet

Länsstyrelsen i Jönköpings län har under flera omgångar haft skyddsjakt på lodjur i ett område kring Mullsjö och Habo där djurägare har drabbats av rivna djur, främst handlar det om får och lamm.

Nu har länsstyrelsen beslutat om licensjakt. Två lodjur ska få skjutas under licensjakten som äger rum i mars månad nästa är. Dock inte i området kring Mullsjö och Habo utan längre söderut. Enligt det senaste inventeringsresultatet finns det idag cirka 36 lodjur i Jönköpings län.

Vill undvika konflikt mellan djur och människa

Jakten sker i den del av länet där stammen är som tätast vilket är främst östra delen av Värnamo kommun, men även en mindre del av Vaggeryds och Sävsjö kommuner. Lodjursjakten startar den 1 mars 2019 och varar som längst till och med den 31 mars.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att jakten är viktig för att minska konflikterna mellan människa och lodjur. Omfattningen av jakten är också i överensstämmande med Länsstyrelsernas ambition att genomföra licensjakten i en liten skala som ett första steg i övergången mellan en etableringsfas och en förvaltningsfas.

Finns för många lodjur

Resultatet från den senaste nationella beräkningen av antalet lodjur visar att det finns cirka 1 200 lodjur i Sverige. Det är får många för att bevarandet av arten ska vara gynnsam.

Inom det södra rovdjursförvaltningsområdet sker licensjakt även i Kalmar län.

Länsstyrelsen i Jönköping vill inte ställa på en intervju på grund av den hotbild som tjänstemän på andra länsstyrelser i landet fått efter att ha fattat liknande beslut när det gäller jakt på lodjur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer