Arkivbild. Foto: SVT

Gruvbeslut rivs upp av domstol

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens godkännande av gruvdrift i Norra Kärr utanför Gränna, upphävs nu av Högsta Förvaltningsdomstolen. Orsaken är att det inte har utretts ordentligt vilken påverkan kringverksamheten skulle få på naturen i närheten.

Frågan om en gruva i Norra Kärr har varit hett omdebatterad. Företaget Tasman Metals har fått tillstånd till gruvan där man hoppas hitta värdefulla jordartsmetaller. Tillståndet överklagades till regeringen som dock sa ja till planerna.

Men det beslutet stoppas nu alltså av Högsta Förvaltningsdomstolen, efter att frågan överklagats även dit. Domstolen slår fast att regeringen bara prövat själva gruvområdet och inte de kringområden med bland annat bergupplag, sandmagasin och damm som behövs för verksamheten. Högsta Förvaltningsdomstolen menar att även närliggande Natura 2000-områden därmed skulle kunna påverkas. Eftersom den frågan inte har utretts så upphäver man därför regeringens beslut.

– Man borde ha tittat på vilken påverkan driftanläggningen har på kringområdet, men har enbart sett på själva gruvan, säger justitierådet Eskil Nord till SVT Nyheter Jönköping.

Vad som händer med gruvplanerna nu är oklart. Dagens besked behöver inte med automatik innebära ett totalt stopp, eftersom det är själva handläggningen som fått underkänt.

– Vad regeringen nu gör vet vi inte. Vi har upphävt beslutet, men vad som sedan ska hända med ärendet, om man till exempel vill göra om utredningen, är upp till regeringen att fundera över, säger Eskil Nord.

SVT Nyheter Jönköping har sökt Tasman Metals ledning utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.