Foto: SVT

Tre miljarder saknas – gruvsatsning läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut att bli någon gruva i Norra kärr utanför Gränna. Företaget Tasman metalls som ligger bakom gruvsatsningen saknar pengar.

Företaget har hittills satsat 100 miljoner kronor i utredningar, tillstånd och provborrningar. Men nu är det slut på pengar enligt P4 Jönköping. Metallpriserna har gått ned kraftigt på grund av lägre efterfrågan i världen, och det påverkar investerarna.

Lagt på is

– Det som syns utåt, det vill säga miljötillstånd, miljöundersökningar, exakt bestämma var saker och ting ska ligga, det har vi lagt lite på is tills vi får mer finansiering. Vi har inte i dag kapital till att ta projektet ytterligare ett steg, säger  Tasman metalls VD Henning Holmström till P4 Jönköping.

Tre miljarder saknas

Företaget söker nu efter investerare som är beredda att lägga in tre miljarder kronor i projektet. Men än har ingen nappat och projektet står därför still.

Världsunika fyndigheter

Provborrningar vid Norra kärr har visat unika fyndigheter. Här finns den fjärde största fyndigheten i hela världen. Ett tiotal olika jordartsmetaller, däribland dysprosium och yttrium, har man hittat. Efterfrågan på metallerna är stor. De har ungefär samma värde som silver. Metallerna används bland annat i mobiltelefoner, vindkraftverk, datorer och elbilar.

Sysselsättning för flera hundra

Planerna är att bryta metallerna som ett dagbrott. Brytningen beräknas pågå i 40 år det kommer att sysselsätta fler hundra personer, berättade Henning Holmström som är projektledare på Tasman Metals för SVT Nyheter 2012.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.